понеделник, 3. август 2020. Вести денес: 92
home Вести

Наместо кратење на плати на работници, да нема плати за министри и функционери

Наместо кратење на плати на работници, да нема плати за министри и функционери

Имаме конретен предлог до владата за штедење. Платите на министрите се движат од 70 до речиси 90 илјади денари месечно, нето износ. Дополнително се одлеваат милиони денари народни пари за репрезентација на месечно ниво. Бараме министрите, замениците министри, директорите, и членовите на управни и надзорни одбори да работат без пари, про боно со што ќе се заштеди 2.5 милиони евра месечно, истакна денес портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Наум Стоилковски.

-Ја повикуваме лично и министерката за правда Рената Десковска и СДСМ ако навистина сакаат да помогнат тогаш да се откажат целосно од нивните приходи по основ на плата и хонорари, додека трае кризата со епидемијата со коронавирусот. Дополнително освен што треба да работат про-боно, нека се откажат и од привилегиите кои одат со функциите како службени возила, мобилни телефони и репрезентации кои ги прават и плаќаат со народни пари. На тој начин дури 2,5 милиони евра месечно би се заштедувале и истите средства би се намениле и релоцирале во оние сегменти кои се неопходни за заштита на стандардот на граѓаните, но и за директно справување со корона вирусот. Повторувам само по овој основ 2,5 милиони евра би се заштедиле, вели тој.

Стоилковски порача дека ВМРО-ДПМНЕ бара наместо кратење на плати на работници, да нема плати за министри и функционери.

-Ако навистина, а не лицемерно го мислат тоа што го кажуваат, тогаш нека почнат функционерите од СДСМ со свој личен пример да го помогнат народот. Еве министерката Дескоска очекуваме да го направи првиот чекор, исто како и Претседателот на Владата Оливер Спасовски, порача портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ.

Коронавирус