вторник, 24. ноември 2020. Вести денес: 98
home Вести

Стоилковиќ: Ривалството помеѓу СДСМ и ДУИ ќе започне да ги дава првите негативни резултати во првите 100 дена

Стоилковиќ: Ривалството помеѓу СДСМ и ДУИ ќе започне да ги дава првите негативни резултати во првите 100 дена

Албанците во Северна Македонија за прв пат ќе имаат свој премиер Албанец во првите 100 дена од четиригодишниот мандат на новата влада на Зоран Заев. Но со фактот дека покрај тоа тие ќе имаат и некои од виталните министерства и вицепремиерското место говори и за „клучот“ во Северна Македонија кој го имаат во свои раце и дали тоа води кон федерализација на земјата?, вака го започнува својот текст српскиот портал „Спутник њуз“.

Сепак дека во Македонија нема да дојде до федерализација смета претседателот на Демократската партија на Србите во Македонија Иван Стоилковиќ.

Албанците политички „газди“ во Скопје

-Единствената партија на која треба да и се честита за резултатот по изборите е партијата ДУИ на Али Ахмети, бидејќи покрај контролирањето на најголем број општини во Македонија каде живеат Албанци  тие контролираат и добар дел од владините министерства. Тие успаа да извршат притисок преку консензуален систем на одлучување. Конфликт и немири меѓу Албанците. Значи на некој начин постоеше закана од федерализација и во суштина стануваше збор за постигнување консензуална демократија затоа што кога го имате тоа, вие ја имате контролата врз целата земја “, објаснува Стоилковиќ.

Затоа, како што наведува, тој не би зборувал за федерализација бидејќи тоа значи половина начин на донесување одлуки.

„Консензуалната демократија, иако подразбира и полусмислен начин на одлучување, всушност им овозможува на Албанците да ја контролираат целата држава Македонија“. Значи, на овие избори беше потврдено она што го кажав претходно – дека Албанците се дефинитивно политички шефови во Скопје “, категоричен е Стоилковиќ.

Министерството за финансии е клучно

„Тоа е министерство кое контролира сè во оваа земја, така што владата на Зоран Заев нема да биде во ситуација целосно да ги контролира сите финансиски и политички текови во земјата, особено затоа што првиот вицепремиер кој доаѓа од партијата ДУИ има потпис со Премиерот. Затоа мислам дека ривалството меѓу СДСМ и ДУИ ќе започне да ги дава првите негативни резултати дури и пред крајот на првите сто дена од власта. „Отворена е пандорината кутија на таканаречената уставна реорганизација на Македонија“, смета Стоилковиќ.

Во таа смисла, додава тој, честитките по изборите сигурно не можат да бидат испратени до партијата на македонскиот премиер.

„Како можете да му честитате на некого за поништувањето на сопствената нација, уништувањето на унитарниот карактер на сопствената држава, формирање влада и победа на избори ако тој го наруши целосниот уставен и правен систем?“ Затоа, не станува збор за никакви честитки, туку за црно слепило на џебовите на скоро сите граѓани на Македонија кога станува збор за државата. Оваа земја ја очекува многу тежок период во кој треба да бидат задоволени сите овие различни интереси, но од друга страна е добро што српскиот народ, без никакви основи, не учествува во сè што се случува во Македонија, што не е добро ниту за државата. Дури ни за граѓаните “, оценува Стоилковиќ.

Коронавирус