среда, 7. декември 2022. Вести денес: 48
home Вести

Сто години од смртта на Ѓорче Петров

Сто години од смртта на Ѓорче Петров

На денешен ден, 28 јуни во 1921 година во Софија бил убиен Ѓорче Петров, една од личностите кој целиот свој живот го посветил на борбата за слобода на македонскиот народ.

Тој бил еден од најверните идејни соработници на Гоце Делчев и истакнат заштитник на целите и на принципите на Внатрешната македонска револуционерна организација.

Иако бил противник за предвремено кревање востание на македонскиот народ, тој зел активно учество во Илинденското востание од 1903 година.

Роден бил во Варош, Прилепско, на 2 април 1965 година.

Qatar 2022