петок, 30. септември 2022. Вести денес: 0
home Вести

Степановски: Расипништвото кое го манифестира власта турка кон дното, парите на граѓаните се трошат без никаква одговорност

Степановски: Расипништвото кое го манифестира власта турка кон дното, парите на граѓаните се трошат без никаква одговорност

Законот за јавни набавки вели – „Ако избраниот понудувач се откаже од склучување или извршување на договорот, договорниот орган може да го склучи со следниот рангиран понудувач или да ја поништи постапката“.  Дали новото раководство на РЕК Битола постапило по законот и се обидело да склучи договор со второ рангираниот економски оператор? Кој бил второ рангиран и колкава е неговата понуда?, прашува Горан Степановски од ВМРО-ДПМНЕ.

-Дали и колку таа понуда се разликува од понудата што е прифатена при договорот во четири очи. Дали се вистинити наводите во медиумите дека цената која ќе ја плати РЕК Битола за гигаџул ископан јаглен ќе биде двојно поголема од цената за која досега бил вршен ископот? Граѓаните се загрижени и се прашуваат каде ќе заврши разликата во цените? Кој ќе профитира од скапите бизнис зделки на власта? Државата и граѓаните сигурно не, вели тој.

Степановски посочува дека ваквите бизнис зделки се на директен товар на граѓаните. Цената за поскапиот ископ не го плаќа СДСМ, го плаќаат граѓаните на Република Македонија.

-Неодговорноста на власта е очевидна. Од трите милиони евра кои се одвојуваат за ископот на јаглен, со добро менацирање на средствата и почитување на законските процедури можеше да се останат пари и за некој нов инфраструктурен проект. Нема инвестиции во образованието, здравството, инфраструктурата, нема повисоки плати, пензии и социјална помош. Нема пари за младите и претприемачите. Парите на граѓаните се трошат на скапи јавни набавки склучени во четири очи. На виделина излегува која беше вистинската намера на власта со укинувањето на Советот за јавни набавки. Без Советот нема критериуми. Без Советот критериумите се местат по желба на власта, нагласува Степановски.

Тој посочува дека СДСМ го укина Советот за јавни набавки и со тоа го укина единствениот контролен механизам. Советот кој беше заштита од секакви малверзации очигледно му пречеше некому од врвот на власта.

Според Степановски расипништвото кое го манифестира власта не турка кон дното. Парите на граѓаните се трошат без никаква одговорност. Ветуваа живот донесоа беда.

Најнови вести

Коронавирус