вторник, 6. декември 2022. Вести денес: 157
Во живо

Свечена конференција по повод 25 години ОК на ВМРО-ДПМНЕ Ѓорче Петров

home Вести

Стефановиќ: Не може да постои оправдување некој кој е осомничен за воени злосторства да биде пуштен на слобода

Стефановиќ: Не може да постои оправдување некој кој е осомничен за воени злосторства да биде пуштен на слобода

Официјален Белград реагираше на одлуката на Врховниот суд на Македонија со која се потврдува решението на првостепениот суд во кое е утврдено дека не се исполнети условите за екстрадиција на Томор Морина во Република Србија и му се укинува мерката притвор.

Српскиот министер за внатрешни работи Небојша Стефановиќ денеска изјави дека Македонија со одлуката дека нема услови за екстрадиција на Томор Морина на Србија ја поткопала суштината на меѓународното право.

– Не може да постои оправдување за тоа некој, кој е осомничен за воени злосторства против човештвото, да биде пуштен на слобода, наместо да одговара за смртта на многу недолжни луѓе, изјави Стефановиќ.

Според Стефановиќ меѓународната потерница за Морина останува на сила и со оглед на фактот дека воените злосторства не застаруваат, очекува Морина кога тогаш да одговара за своите дела.

Српската министерка за правда, Нела Кубуровиќ денеска порача дека со одлуката на Врховниот суд на Северна Македонија дека не се исполнети условите за екстрадиција на Томор Морина се покажало дека политиката е над правдата.

– Ова е голем срам за меѓународното право, но уште поголема тага и удар за семејствата на жртвите кои со децении чекаат правда за најмилите, изјави Кубуровиќ, додавајќи дека иако биле доставени сите докази за екстрадиција, Македонија одлучила спротивно од вистината и фактите.

Qatar 2022