петок, 30. септември 2022. Вести денес: 50
home Вести

Стаменковска Стојковски: За време на пандемијата СДСМ вработи 14.000 нови лица во јавната администрација

Стаменковска Стојковски: За време на пандемијата СДСМ вработи 14.000 нови лица во јавната администрација

Заменик министерката за информатичко општество и администрација, Невенка Стаменковска Стојковски, открива дека за време на пандемијата, во јавната администрација вработени се околу 14.000 нови лица со договор на дело.

Таа смета дека ова преставува поткуп на гласачи во овој предизборен период, со цел СДСМ да го зголеми контото на гласачи.

Заменик министерката Стаменковска Стојковски, ова го истакна во емисијата „Бизнис поенти“ на Алфа телевизија каде што појасни дека во законот јасно стои кога може да се вработува за време кога државата е во вонредна состојба, меѓу кои еден од условите е институциите да имаат зголемен обем на работа, нешто што не беше случај со јавната администрација затоа што таа работеше со намален интензитет и голем дел од вработените не одеа на работа.

-За време на пандемијата има приближно 14.000 нови договорци вработени во јавната администрација за целиот овој период. Во законот стои дека нови лица на работа можете да примите само доколку имаа зголемен обен на работа, доколку подолго време во институцијата има боледувања или кога има пенионирања. Но, 14.000 лица за време на пандемијата, кога вработените и онака не одеа на работа, многу е јасно дека станува збор за поткуп на на гласачи за престојните избори со цел да го зголемат бројот на гласачи на контото на СДСМ, рече Стаменковска Стојковски.

Коронавирус