сабота, 28. ноември 2020. Вести денес: 101
home Вести

Стаменковска Стојковски: 286 училишта немаат добиено позитивно мислење на годишните планови за вработување за 2020 година

Стаменковска Стојковски: 286 училишта немаат добиено позитивно мислење на годишните планови за вработување за 2020 година

Од вкупно 348 основни училишта во Република Македонија, дури 286 немаат добиено позитивно мислење на годишните планови за вработување за 2020 година. Тоа се поразителни 82% и тоа во еден од најважните и тоа во еден од најважните и најсензитивни сектори во општеството – образованието, објави домолнителниот заменик министер за информатичко општество Невенка Стаменковска Стојковски.

-Оваа состоба е уште еден показател на катстрофалното лошо управување во јавниот сектор и речиси целосното отсуство на меѓуинституционален дијалог. Законот за вработените во јавниот сектор е многу јасен и прецизен – орган кој ја дава согласноста на годишните планови за вработување за основните училишта е надлежното министерство. Но и покрај оваа недвосмисленост, Министерството за образование и наука, намерно или од незнаење, одбива да дава согласности и ги упатува училиштата на погрешна адреса. На тој начин создава конфузија и го загрозува целиот систем на основно образование. Да потсетиме дека секое дете има право на бесплатно и квалитетно образование, а ваквите несовесни постапки на Власта создаваат голем ризик истото да се загрози, потенцира Стаменковска Стојковски.

-Се штанцаат согласности и огласи за вработување во други државни институции за предизборно вдомување на роднини и пријатели на функционерите од власта, а кога станува збор за чување на интегритетот на образовните институции гледаме најмало чувство на одговорност. И што е уште попоразително, Министерството за информатичко општество и администрација, како институција која ги креира и се грижи за спроведување на реформите во јавниот сектор, на оваа неодговорно однесување е сведено на улога на безгласен посматрач, додава та.

Ваквите неодговорни однесувања завршуваат на 12 април, порачува Стаменковска Стојковски.

Најнови вести

Коронавирус