среда, 7. декември 2022. Вести денес: 147
home Вести

СОНК најавија штрајк во основните училишта доколку не им се исплати додатокот за зголемен обем на работа на наставниците

СОНК најавија штрајк во основните училишта доколку не им се исплати додатокот за зголемен обем на работа на наставниците

Неисплаќање на дополнителни средства за зголемен обем на работа на работниците во основното образование е можна причина одреден број на основни училишта во државата да стапат во штрајк. Претседателот на СОНК, Јоаким Неделков, на денешната прес конференција истакна дека за жал институциите на системот не го препознаа зголемениот обем на работа на наставниците во време на пандемија и игнорантски се однесуват кон нив и потребата за исплаќања на овој додаток на плата.

– Во Куманово едно училиште има донесено одлука, директорот е информиран писмено за донесената одлука. Веројатно денеска или утре и другите училишта во Куманово и кумановско ќе донесат таква одлука. И во другите училишта ширум Македонија ќе постапат согласно нашите препораки и примерот од Куманово. Се работи за околу 50 училишта на национално ниво, тоа не значи дека се 50 општини, туку во една општина има повеќе училишта. Ова е лош пример на функционирање на правен систем, на правна држава, рече Неделков.

Тој апелираше до сите локални самоуправи, училишта и МОН да најдат што побрзо решение за настанатиот проблем, во спротивно учебната година во голем дел на училишта нема да заврши.

– Се до исплаќање на овие средства нема да се изготвува педагошка документација, сведителства и тн. Тоа што им следи на наставните што го работеле прекувремено ќе мора да го добијат. На таков начин ќе биде задоволена правдата, изјави Неделков.

Воедно тој обајсни дека во период на пандемија се донесе нов план за реализација на наставата во основните и средните училишта по протоколи за заштита на работниците. Согласно протоколите и планот на работа сите паралелки кои броеја поголем број на ученици се делеа на две групи, односно работа група (паралелка) не може да биде поголема од 15 ученици. (МИА)

Qatar 2022