четврток, 2. јули 2020. Вести денес: 119
МЕГА БОМБА

АУДИО: Објавена нова бомба за Заев – „Маме ќе им e*aм на сите што ќе влезат кај мене во коалиција“

home Вести

Сончарка – нов вид риба во Охридското Езеро (ВИДЕО)

Сончарка – нов вид риба во Охридското Езеро (ВИДЕО)

Од неодамна сончарките живеат и во водите на Охридското Езеро. После подолга опсервација на овој интересен вид риба кој природно не припаѓа во ендемичниот екосистем на Охридското Езеро, забележавме многу интересни моменти особено во нејзиното однесување за време на мрестење, информираат од нуркачкиот клуб Амфора.

Тие главно се хранат со инсекти и ларви, а широко распространетите перки во текот на нејзиното движење претставуваат одбранбена функција. Како што може да се забележи и на видео инсертот, најгресивното и најчесто однесување е „фронтална закана“ карактеризирана со брзо нафрлување, удирање и бркање на рибите кои се во непосредна близина, а во крајни случаи проследено со благо каснување, со цел да ги заштитат границите на својата територија. Доколку сончарката се чувствува инфериорна во обидот да ја одбрани територијата најчесто бојата ѝ потемнува од страните.

Сезоната на мрестење е обележана со присуство на мажјаци на плитки, кружни гнезда кои истите ги бранат од другите сончарки од причина што најчесто ги градат овие гнезда во групи, а и мрестилиштата им се во непосредна близина. По завршување, групата сончарки ја напушта локацијата на мрестот. Најчесто ги има во плитки води на длабочина од 3-5 метри, но забележавме и повеќе јата на длабочина од 10-15 метри во присуство на други риби.

Целокупното однесување може да се забележи во текот на неколку наврати на видео инсертот, информира Амфора.

Парламентарни избори 2020