среда, 28. септември 2022. Вести денес: 154
home Вести

Софија воведува целосна забрана на коњските коли низ градот

Софија воведува целосна забрана на коњските коли низ градот

Властите на бугарскиот главен град Софија ќе го забранат возењето со коњски коли по градските улици во пресрет на бугарското претседавање со Европската унија.

-Коњските коли се опасност на патот, го валкаат градот и се забранети во сите главни градови во Европа, освен таму каде се користат во туристички цели, изјави Симеон Славчев, член на Советот на градот Софија.

Во Софија и сега е забрането возење на коњски коли низ центарот на градот, но е дозволено само во приградските населби, но оваа забрана не се почитува многу и често се случува запрегите да се видат низ центаралните делови.

Славчев вели дека во рамките на новите мерки, ќе се запленуваат како колите така и коњите.

Најнови вести

Коронавирус