недела, 28. мај 2023. Вести денес: 86
home Вести

Собранието ќе се избира уставен судија и членови на Советот на ЈО

Собранието ќе се избира уставен судија и членови на Советот на ЈО

Собранието на Република Македонија денеска треба да ја одржи 35. седница на која на дневен ред се Предлог за избор на судија на Уставниот суд и Предлог за избор на членови на Советот на јавните обвинители.

Насер Ајдари е предложен за  нов уставен судија. Во Уставниот суд е испразнето само местото на Исмаил Дарлишта, по изборот на Дарко Костадиновски Осман Кадруи во јануари годинава.

За членови на Советот на јавни обвинители се предложени Ангел Солев, поранешен судија и Ангеле Илиевски, адвокат,

На дневен ред на оваа седница се повеќе точки од областа на образованието, економијата, како и законот за стечајци