вторник, 25. јануари 2022. Вести денес: 1
home Вести

Со промоција на првата македонска офицерска сабја за почести се одбележува Денот на Баталјонот за почести  

Со промоција на првата македонска офицерска сабја за почести се одбележува Денот на Баталјонот за почести  

Припадниците на Баталјонот за почести и опслужување во Армијата на Република Македонија (АРМ) денеска работно ќе ја одбележат 75 годишнината од нејзиното формирање односно од формирањето на првата македонско-косовска ударна бригада на 11 Ноември 1943 година во село Сливово.

Денот на баталјонот ќе се одбележи со промоција на промоција  на првата македонска офицерска сабја за почести, со смена на државните знамиња пред резиденцијата на претседателот на Република Македонија и пред Владата, како и со промоција на првата книга „Почесна гарда на АРМ “ посветена на сите припадници на почесната гарда од авторот потколковник м-р Иван Атанасоски, командант на баталјонот.

Предвидена е и посета на Детската клиника во Скопје, како и крводарителна акција.

– Првата македонска офицерска сабја за почести е наша автохтона оригинална, проект на кој работевме шест месеци и многу се гордееме, вели командантот на Баталјонот потполковник Атанасоски.

За изработката на ликот на оваа сабја биле извршени консултации со многу државни и граѓански институции, меѓу кои Музеј на Македонија, Воениот музеј, верските институции – Охридска архиепископија МПЦ и ИВЗ. Дизајнот на сабјата е изработен од Стојанче Величковски хералдички уметник.

Сабјата е украсена со уникатен македонски рубин и реткиот минерал на лорандитот од рудникот Алшар.

Интересен е декоративниот орнамент – Златната ракавица, затоа што по својата форма е во вид на преплет и претставува симбол на безконечност, а во кружните форми што се образуваат последователно се јавува симбол сонцето. На церемонијалната сабја е изгравиран амблемот на единицата. Формата на штитникот на рачката е инспириран од македонскиот даб, додека неговите транспарентни сегмени ја симболизираат подготвеноста и стремежот на граѓаните на Република Македонија да изградат модерна и транспарентна армија која ќе го штити суверенитетот и интегритетот на земјата.

МИА

Коронавирус