сабота, 1. октомври 2022. Вести денес: 64
home Вести

Со продажбата на фирмата на Анѓушев, Грција ќе има целосна контрола на енергетскиот сектор во Македонија 

Со продажбата на фирмата на Анѓушев, Грција ќе има целосна контрола на енергетскиот сектор во Македонија 

Продажбата на компанијата на Кочо Анѓушев за трговија со електрична енергија не е воопшто безначајно и маргинално прашање.

Имено ЕДС на Анѓушев е најголемиот дистрибутер на електрична енергија на пазарот за компаниите.

Со влезот на Грците и во ЕДС тие ќе го контролираат и пазарот со електрична енергија. По што практично целиот енергетски сектор ќе биде во грчки раце.

Со промената на законот за енергетика и дополнителната либерализација на пазарот на електрична енергија, кој како да беше скроен за потребите на Анѓушев, дополнително ќе се зголеми пазарното учество на неговата компанија. По продажбата на ЕДС, Грција целосно ќе ја контролира енергетиката во Македонија.

Дополнително во јавноста остануваат да висат прашањата дали цената на продажбата на неговата фирма е поврзана и со процесот кој се води околу спорот со името.

Коронавирус