четврток, 23. јуни 2022. Вести денес: 180
home Вести

Со неодговорното менаџирање власта го загрози статусот на Охрид во УНЕСКО

Со неодговорното менаџирање власта го загрози статусот на Охрид во УНЕСКО

Владата не само што ништо не направи за заштита на природното и културно наследство во Охрид, туку и придонесува за негово уништување, што и се наведува во загрижувачкиот нацрт извештај на УНЕСКО.

Работата оди до таму што и самата Влада одвоила 600.000 евра за реконструкција на кејот покрај Охридското езеро по проект кој според УНЕСКО дополнително би наштетил во и така загрижувачката ситуација. Градоначалникот на Охрид, Константин Георгиески вели дека не чувствува одговорност за лошиот нацрт извештај и покрај тоа што можеше да одговори на некои од проблемите за кои предупредуваше УНЕСКО, а јавно е познато дека со општинските одлуки се прават исклучоци на мораториумот за голем број градежни активности, со што се продолжува уништувањето на природното и културно наследство.

Пред само неколку месеци, во предизборната кампања и вицепремиерката Шекеринска ги убедуваше охриѓани со неодговорни изјави дека можат да бидат мирни бидејќи опасноста од губењето на статусот во УНЕСКО е избегната со заминувањето на ВМРО-ДПМНЕ од власт и дека оваа влада знае да инвестира и покажа дека никој не е над законот. Но охриѓани знаат дека состојбата на терен е хаотична и некоординирана.

„Охрид и охридскиот статус во УНЕСКО ќе го браниме по секоја цена, со сите сили. Ја покажавме политичката волја, покажавме дека никој не е над законот и покажавме дека знаеме да инвестираме во нашиот Охрид. УНЕСКО ја увиде опасноста во 2017 година и тогаш постоеше можност да го промени статусот во културно и светско наследство во опасност, но за среќа таа година ВМРО-ДПМНЕ ги изгуби изборите и таа опасност беше избегната. Поради тоа природното и културното наследство на охридскиот регион ќе остане светско наследство заштитено од УНЕСКО но заштитено и од локалната и од нашата државна власт“, тврдеше во предизборието Шекеринска.

Но, набргу се виде дека ова беше само за собирање политички поени и дека владата нема никаков план за справување со хаосот туку дополнително ја влоши состојбата што пак се потврди и со загрижувачкиот нацрт извештај на УНЕСКО.

„Ги укинавме штетните проекти за да ја зачуваме уникатноста и оригиналноста на Охрид, така и ќе продолжиме. Можете да бидете сигурни дека заштитата на Охрид, заштитата на статусот на УНЕСКО може да биде реална само доколку одговорноста ја носат луѓе кои го штитеа и Охрид и неговиот унеско статус“, велеше Шекеринска, а извештајот кажува дека не само што не ги укинале штетните проекти туки и дека како влада одвојуваат 600 илјади евра за реконструкција на кејот по проект кој се коси со стандардите на УНЕСКО и тука се поставува прашањето за тоа каде е координацијата помеѓу институциите и планот за управување со кој владата се фалеше дека е донесен.

Коронавирус