вторник, 6. декември 2022. Вести денес: 13
home Вести

Со концерт во Отешево ќе се одбележи укинувањето на роамингот на Западен Балкан

Со концерт во Отешево ќе се одбележи укинувањето на роамингот на Западен Балкан

Концерт со повеќе групи и ди-џеи од регионот ќе се одржи денеска во Отешево за да се одбележи укинувањето на роамингот на Западен Балкан, соопшти Регионалниот совет за соработка (РСС).

Концертот ќе се одржи на плажата „Лејк вју“ во Отешево со почеток од 19 часот, а ќе може да се следи и на Јутјуб каналот на РСС, кој е организатор на концертот.

На концертот „All-Western Balkans Jam“ што ќе се одржи со поддршка и на Владата на Северна Македонија, ќе настапат С.А.Р.С. од Србија, „Узун Баба ОГ-Сектор 909“ од Северна Македонија, „Урбан Б“ од Косово, „Хелем Нејсе“ од Босна и Херцеговина, „Ди џеј Сарти“ од Албанија и „Ху Си“ од Црна Гора).

– Ова е историски успех за Западен Балкан до кој дојде како резултат на преговори што траеја речиси една година, а кои беа олеснувани од Советот за регионална соработка и Европската унија, по што претставниците на владите на сите шест економии на Западен Балкан во април 2019 година потпишаа спогодба со која се согласија, прво постепено да ги намалат цените на роамингот, за потоа, тие да бидат укинати од 1 јули 2021 година. И од 1 јули, подготвени да започнат интензивно да работат на нула тарифи за роаминг помеѓу земјите од Западен Балкан и ЕУ, се наведува во соопштението на РСС

Коронавирус