сабота, 30. јули 2022. Вести денес: 15
home Вести

Со Грција ќе се воспостави електронска размена на царински информации за брз проток на граничните премини

Со Грција ќе се воспостави електронска размена на царински информации за брз проток на граничните премини

Владата на денешната 55-та седница ја разгледа и усвои Информацијата во врска со иницијативата за склучување на Меморандум за разбирање за електронска размена на податоци помеѓу Царинската управа и Независниот орган за јавни приходи (НОЈП) на Грција и го прифати усогласениот текст на Меморандумот.

Со овој Меморандумот за разбирање, во согласност со законодавството на ЕУ и националните законодавства од областа на размена на податоци, се овозможуваат мерки за олеснување на патниот сообраќај на Зелените коридори, мерки против царински измами, забрзување на царинските постапки, како и намалување на потребните документи и царински контроли, соопшти владината Прес-служба.

Коронавирус