сабота, 3. јуни 2023. Вести денес: 51
home Вести

Снегот блокира повеќе патишта низ Македонија, десетина села се отсечени

Снегот блокира повеќе патишта низ Македонија, десетина села се отсечени

Според најновите информации од Центарот за управување со кризи, неколку патишта во околината на Скопје како и во другите делови на Македонија се целосно непроодни поради врнежите од снег.

Патните правци од Марков Манастир до селата Црн Врв и Патишка Река, не се проодни за сообраќај за сите видови возила, како и во општина Зелениково, патните правци од станицата Зелениково до селата Добрино и Дејковец.

Во општина Чучер Сандево, патниот правец кон селата Брест, Малино и Танушевци е непрооден и истите во моментот немаат ниту електрична енергија.

Што се однесува до патиштата во останатиот дел од земјава, состојбата е следна, јавува Макфакс:

Прилепски регион
Во општина Крушево, регионалниот патен правец Крушево – Пуста Река не е прооден.

Гевгелиски регион
Во општина Валандово локалниот пат Чалакли – Башибос не е прооден.

Струшки регион
Во општина Струга, непрооден е патниот правец што ги поврзува селата во Малесија осносно патниот правец од с.Присовјани до хидрецентралата Глобочица и патниот правец с.Бороец – с.Јабланица.

Велешки регион
На подрачјето на општина Чашка, сообраќајот се одвива отежнато со користење на зимска опрема, освен локалниот пат с.Богомила – с.Нежилово – с.Ореше кој е непрооден и со користење на зимска опрема. Се превземаат активности за расчистување на снегот на локалниот пат с. Дреново – Долно и Горно Јаболчиште. Во општините Свети Николе и Лозово, во моментот, поради снежни наноси предизвикани од силниот ветер, не се проодни патните правци кон селата Кнежје, Орел, Трстеник, Павлешенци, Малино, Крушица, Преод и Долно Ѓуѓанци.

Штипски регион
Во општина Штип непроодни се патиштата према ридско планинските села Шашаварлија, Брест, Горачино, Танатарци, Пухче и Љуботен.  Во општина Карбинци, непроодни се сите ридско планински села на планината Плачковица, што е условено со чистење на регионалниот пат с.Аргулица – одморалиште Плачковица.

Липковски регион
Во општина Липково, патните правци кои гравитират кон планинските села се непроодни.

Кумановски регион
Регионалниот пат Крива Паланка – с.Огут е непроден, отсечени се селата Габар, Метежево, Огут и Нерав. Регионалниот пат Крива Паланка – с.Луке е прооден во зимски услови. Локалниот пат с.Дурачка Река, м.в.Метов – с.Дренак е непрооден.
Регионалниот патен правец Ранковце – с.Герман е непрооден.

Гостиварски регион
Во општина Маврово – Ростуше патниот правец кон с.Галичник е непрооден. Во општина Врапчиште сите патни правци се проодни, освен кон Пожаране и Ломница кои сè уште не се проодни.

Од „Македонијапат“ и АМСМ известуваат дека забрани за тешки товарни возила има на патните правци Крак Маврово – Дебар, Крак Стража – Кичево и на планинските премини Пресека и Ѓавато.