среда, 28. октомври 2020. Вести денес: 127
home Вести

СКАНДАЛ: Винско грозје од Македонија содржело тешки метали, пратките вратени назад!

СКАНДАЛ: Винско грозје од Македонија содржело тешки метали, пратките вратени назад!

Од свои извори во МЗШВ, КУРИР дознава скандалозни информации.

На прва посериозна фитосанитарна контрола на винското грозје извезено од Македонија лабораториски е констатирана соддржина на тешки метали.

Возилата кои тргнале кон Босна се вратени назад.  Недостасува уште да сме ставени на црвена листа што дополнително ќе се прошири и ќе предизвика несогледиви последици и во извозот на виното.

Потеклото на грозјето, како што дознаваме, е од село Дреново до Кавадарци, непосредно до фабриката ФЕНИ, која е веројатниот загадувач.

На влез во Босна е извршен фитосанитарниот преглед на грозјето, Србија не направила контрола затоа што крајната дестинација на пратката била Мостар.

Коронавирус