петок, 25. септември 2020. Вести денес: 143
home Вести

Скандал и алчност: Спасовски, Шекеринска и Анѓушев си ги покачуваат платите, малку им се 80.000 денари, бараат уште 8.000

Скандал и алчност: Спасовски, Шекеринска и Анѓушев си ги покачуваат платите, малку им се 80.000 денари, бараат уште 8.000

До Собрание бил доставен предлог закон за покачување на платите на вицепремиерите за 8.000 денари, информира Макфакс.

Со измените на Законот плата и други надоместоци на избрани и именувани лица во Република Македонија поднесени до Собранието, коефициентот за утврдување плата на заменик претседател на Влада ќе се пресметува со коефициент 4 наместо 3,70.

-Согласно ова, разликата во платата ќе изнесува 8.027 денари во бруто изнoс или за 5 вицепрмеиери, Хазби Лика, Кочо Анѓушев, Бујар Османи, Радмила Шекеринска и Оливер Спасовски, за 12 месеци 482.620 денари, пишува порталот.

Со 1.280 евра месечна плата Шеќеринска e најплатена во Министерството за одбрана

Со 1.280 евра месечна плата Радмила Шеќеринска е најплатениот кадар на Министерството за одбрана, објави неодамна телевизија „Телма”.

Според информациите кои ги објави телевизијата, месечната плата на Шеќеринска е 78.791 денар и е највисока во МО. По неа, најплатен началникот на Генералштабот на АРМ кој прима 76.732 денари месечна плата.

Останатите раководители на одбраната, меѓу кои и заменик министерот, државниот секретар и останатите пониско рангирани началници примаат плата меѓу 60 и 66 илјади денари месечно.

Коронавирус