вторник, 27. октомври 2020. Вести денес: 100
home Вести

Сите верници денеска треба да започнат со оваа работа- се празнува Свети Никита

Сите верници денеска треба да започнат со оваа работа- се празнува Свети Никита

Денеска е Св. маченик Никита.

Свети Никита по потекло беше Гот. Во негово време готскиот кнез Атанарик започна гонење на христијаните во својата област. Меѓу оние што не сакаа да се откажат од Христа се најде и овој свет маченик.

Беше фрлен во оган и на тој начин погубен, но Бог така устрои неговите мошти сепак да останат цели.

А нив ги зеде другарот на Никита, Ма¬ријан, и ги пренесе од готската земја (Влашка и Бесарабија) во областа Киликија во Мала Азија, во градот Мопсуест. Тука неговите чудотворни мошти беа положени во црквата подигната во негов спомен.

А пострада и се прослави овој чудесен маченик во 375 година.

Обичајот налага дека од денес се започнува со подготвување на зимница со помош на овој светец.

Коронавирус