вторник, 22. септември 2020. Вести денес: 2
home Вести

Сите ја користиме, ретко кој забележал: На банкнотата од сто денари нешто е чудно кај реката Вардар (ФОТО)

Сите ја користиме, ретко кој забележал: На банкнотата од сто денари нешто е чудно кај реката Вардар (ФОТО)

Австро-унгарскиот генерал Пиколомини го изгорел Скопје до темел, но ја зачувал неговата убавина на гравура во негатив. Она што побуди внимание кај архитектот  Иван Стојковски од скопско Маџир Маало е токму таа гравура на Скопје од 17 век, што се наоѓа на задната страна на стодинарката.

На банкнотата од сто денари Вардар тече угоре.

Тој за весникот ВЕЧЕР тврди дека е оригиналната што ја изработил Јакобус Харивејн – Антверпен, но е поставена во негатив.

-Сметам дека грешката е направена сосема случајно при лиењето на гравурата што може да се случи и денеска и покрај развиената технологија. Најверојатно тогаш таа грешка не била многу битна. Можеби е направена грешка при пресликувањето или при копирањето. Затоа можеби до денеска таа грешка не е забележана, а сликата се експлоатира автоматски со погрешна визура, како што впрочем е и на банкнотата од сто денари, вели Стојковски за весникот ВЕЧЕР.

(За овој интересен историски факт ќе може да прочитате во утрешното издание на весникот ВЕЧЕР) 

Коронавирус