четврток, 27. јануари 2022. Вести денес: 63
home Вести

Синдикатот наместо да се бори за правата на работниците, тргна да го правда менувањето на името од страна на Заев

Синдикатот наместо да се бори за правата на работниците, тргна да го правда менувањето на името од страна на Заев

Синдикатот и референдумското прашање – ова е точка од дневниот ред од седницата на Претседателството на ССМ закажана за денеска. Претседателот на ССМ, Дарко Димовски, за кој имаше реакции дека е партиски поставен пред два дена закажал седница за денеска, на која референдумот го става како точка на дневен ред.

Членовите на ССМ реагираат. Велат ваквата одлука е спротивна на статутот на Сојузот на Синдикати на Македонија и обид да ги втурне работниците во партиско-референдумски води.

-Државно именуваниот и партиски поставениот „претседател“ на СДСМ-ССМ, Дарко Димовски без никаков срам и спротивно на сите начела и структури на дејствување на синдикатите низ светот, и спротивно на статутот на ССМ, прави скандалозен обид да ги втурне работниците во партиско-референдумски води. Постапувајќи по партиска директива, очигледно враќајќи долгови за извршената услуга кон СДСМ, референдумското прашање го поставува на седница на претседателството на СДСМ. Ова е уште еден скандал, покрај партиското делење на простории на ССМ на функционери на СДСМ, познат како случај Рагуза, за кој неодамна имаше натписи во медиумите во Македонија. Ваквото политизирање и партиски притисок се тотално спротивни на автономијата на синдикалното движење и претставува уште еден обид за тотална партизација на ССМ, спрведена од партиски поставениот Димовски, реагираат дел од членовите на Синдикатот.

Инаку, ова претставува и прекршување на внатрешните односи, одлучување и одговорност, во осмата глава од статутот на ССМ под точка 4 се вели следното:

-Со мнозинство од членовите на органот се донесуваат одлуки за: колективно договарање, генерален штрајк, заеднички акции или други форми на јавен притисок, заради заштита на економските и социјални интереси, членарина и имот, измени и дополнувања на Статутот, прием на нова членка на ССМ и исклучување на Синдикатот од членство во ССМ.

Коронавирус