понеделник, 24. јануари 2022. Вести денес: 62
home Вести

Силјановска од Велес: По победата на 21 април ќе се отвори пат за предвремени парламентарни избори

Силјановска од Велес: По победата на 21 април ќе се отвори пат за предвремени парламентарни избори

Се ближи денот кога ние мислиме дека ќе блесне слободата, не само во Велес, туку низ сета Македонија, зошто нашата победа ќе значи пораз на нивните немакедонски, ненационални и антимакедонски политики, ако воопшто тоа може да се нарече политика, ова вечерва од митингот во Велес го истакна кандидатот за претседател од редовите на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силјановска Давкова.

-На 21 април мислам дека и изборно ќе ги делегитимираме, се разбира тие се одамна делегитимирани оти нелегитимно е нешто да сторите за што не сте го добиле мандатот на изборите, прелистајте ги нивните програми, никаде нема да најдете дека бараат дозвола од народот за да го сменат името и тоа не само за меѓународна употреба, туку и за дома, ќе одговараат еден ден. Но најстрашно е не кога одговарате пред судот, туку пред народот, оти тоа ќе ги боли, оти неморално е она што се случува, не етички е тоа што се случува. Бидејќи нели идентитетот ни бил сочуван, загарантиран, па што е химната ако не е дел од историскиот и националниот идентитет, од деца сме растеле со неа, сме се радувале, почитувале…никогаш нема да ги заборав летувањата или зимувањата во детството кои секогаш почнувале со интонирање на химната и најдобриот претходниот ден го кревал знамето и се поклонувал пред химната и сега кои се тие после толку години уживање во македонскиот идентитет сега да ни ја забранат и најсветата песна химната, срамота, потенцираше Силјановска.

Таа додава дека по победата на 21 април ќе се отвори пат за предвремени парламентарни избори.

-Новото парламентарно мнозинство и новата влада нема да бара од нас да ги заборавиме зборовите на химната или во себе да си ги говориме и да тагуваме, со нас ќе ги пее, со нас ќе го вее знамето, со нас ќе го изговара светото име со кое сме израснале, а Северна нека си изговараат и пишуваат тие, но тоа не е нашето име. Целата власт ја грабнаа, а само онаа претседателската која не е во нивни раце целосно ја игнорираат, ја суспендираат и узурпираат, бидејќи од почетокот на преговорите за Преспанскиот Договор претседателот иако е првиот во меѓународната политика, го тргнаа, зошто? Бидејќи тој не би се согласил на потпишување на таков договор, вели Силјановска.

Целиот митинг кој се уште е во тек можете да го погледнете во продолжение:

Коронавирус