четврток, 27. јануари 2022. Вести денес: 0
АКТУЕЛНО

Повторно над 2.000 заболени од коронавирус во земјава

home Вести

Силјановска: Никој нема право да не обезнародува, обезличува и обезименува

Силјановска: Никој нема право да не обезнародува, обезличува и обезименува

Ние, Македонците, не сме поинакви од другите. Ова го напиша професорката Гордана Силјановска Давкова која беше кандидат на ВМРО-ДПМНЕ за претседател.

– Ако нацијата е имагинарна заедница, имагинарноста не важи само за нас, ами за сите нации. Ако тие настанале во 19 и 20 век, тогаш и ние се вклопуваме во оваа тенденција. Наше право е да бидеме македонски народ, да се идентификуваме како македонска нација, да се гордееме со македонската историја И култура, да го негуваме прекрасниот македонски јазик на кој пишувале и пееле славни писатели и поети, се образувале многу генерации, со страст го учеле немакедонци, јазични експерти тврделе и тврдат дека е посебен, милозвучен и мелодичен, дека пее и се смее кога се говори.Никој, заради ниту една цел, без оглед со каков ореол е закитена, нема право да не обезнародува, обезличува и обезименува. Немало друга модерна македонска нација, македонска држава, ниту друг македонски јазик! Секој народ има право на историја по свое, па и ние. Честит празник!, напиша Силјановска на Фејсбук денеска по повод празникот.

Најнови вести

Коронавирус