вторник, 27. октомври 2020. Вести денес: 14
home Вести

Силјановска до Џафери: Ако сте кандидат за претседател на Собрание, тогаш не треба да претседавате Вие, туку некој од замениците

Силјановска до Џафери: Ако сте кандидат за претседател на Собрание, тогаш не треба да претседавате Вие, туку некој од замениците

На денешната собраниска седница се обрати и пратеничката Гордана Силјановска Давкова од ВМРО-ДПМНЕ и Коалиција „За обнова на Македонија“. При своето излагање Силјановска Давкова посочи дека доколку Талат Џафери е кандидат за претседател на Собрание, тогаш тој не треба да претседава туку некој од замениците.

-Процедурата е гаранција за демократија, особено парламентарната. И претседавачот по аналогија треба да се однесува како Претседателот на Собранието. Не можам, а да не кажам дека по верификацијата на мандатите ние пратениците иако по Деловникот треба да ги уживаме правата и да ги остваруваме должностите во еден подолг период , а тоа не можеше да го реализираме. Зошто? Затоа што да вие сте мастерот на процедурата но по аналогија повторувам, Деловникот важи и за Вас, нагласи Силјановска Давкова.

Силјановска Давкова додаде дека членот 110 од Деловникот вели дека не претседавачот туку Претседателот на Собранието е должен најдоцна во рок од 3 дена од добивањето на информацијата на Претседателот за доверен мандат да ги информира пратениците.

Коронавирус