понеделник, 2. август 2021. Вести денес: 55
home Вести

Силјановска Давкова ветува низа економски проекти

Силјановска Давкова ветува низа економски проекти

Професорката Гордана Силјановска Давкова во нејзината изборна програма како претседател на Република Македонија ветува низа проекти во економијата. Како дел од економските проекти Силјановска во нејзината програма ги наведува следните: Организација на конференција за приклучување на Македонија кон енергетските коридори – Македонија не смее да биде изолирана од енергетските коридори кои се градат или планираат да се изградат во регионот. Нужно е да се продолжи и со гасификацијата и земјата да се поврзе со интерконектори со т.н. Балкански тек.

Јакнење на извозната компонента – ќе дадам силна поддршка на извозно ориентираните компании од Република Македонија, преку нивна промоција во индустриски развиените земји. Ќе работам на проширување на зоните за слободна трговија и отворање можност за склучување на нови договори за бесцарински режим. Ќе побарам она што Владата заборава да побара веќе цели 18 години – официјално вклучување на Македонија во Пан-европската асоцијација на дијагонална кумулација на потекло на стоките, што ќе овозможи финалните производи од Македонија да кумулираат потекло и се извезуваат во ЕУ без царини. Инвестициска оаза – Мој приоритет е промоција на Македонија како безбедна земја со високо квалификуван кадар, земја на млади и паметни луѓе и најдобри услови за вложување на капиталот.

Привлекување странски инвестиции со цел создавање нови работни места кои ќе создадат своевиден притисок на пазарот на труд и ќе придонесат кон подигање на просечната плата. Македонија секаде – Соработката со приватниот сектор ќе биде во насока на промоција на Република Македонија како инвестициска дестинација. Од исклучителна важност е нашето активно присуство на најголемите светски економски и бизнис самити, и иновативно-технолошките саеми. Со секоја посета во странство ќе организирам бизнис форум и ќе носам делегација на компании од сите комори од Македонија.

Фокусот треба да се стави и на новите пазари во Азија и Африка и на следните сектори: металургијата, прехранбената индустрија (посебно конзервната и кондиторските производи), производството на пијалаци, текстилна индустрија, производството на тутун и тутунски производи, ИКТ, мебел и производите од камен (мермер). Целата изборна програма на Гордана Силјановска Давкова можете да ја прочитате тука.

Повеќе детали во врска со програмата можете да прочитате тука.

Коронавирус