недела, 1. август 2021. Вести денес: 0
home Вести

Силјановска Давкова: Услови за вработување на повеќе од 50.000 млади

Силјановска Давкова: Услови за вработување на повеќе од 50.000 млади

Професорката Гордана Силјаноска Давкова носител во Изборната единица 1 од ВМРО-ДПМНЕ вчера во центарот на Скопје оствари средба со млади и студенти при што истакна дека одличните студенти ќе бидат ослободени од плаќање за магистерски студии, додека пак тие кои имаат просек 8 ќе бидат ослободени од докторски студии.

– Во пониските степени од 2001 година не сме ги менувале курикулумите. Сега до тоа ќе дојде ми се допаѓа дека ќе се вратат стручните училишта, математичките гиимназии, професионалната ориентација. Ако има исклучително талентирани ученици ќе се пренасочуваат во посебни паралелки, а нема да се упросеќуваат и секој во една област да најде своја перспектива, а не каде до сега како енциклопедии се да учат, изјави Силјаноска Давкова.

Силјаноска Давкова потенцираше дека владата која ќе ја предводи ВМРО-ДПМНЕ ќе обезбедува работа за најдобрите 500 студенти од државните универзитети, како и ќе издвои 40 милиони евра за подобрување на студентските домови и животот на студентите во нив. Таа посочи дека студентите мора да се чувствуваат како вистински академски граѓаните и затоа со над 10 милиони евра ќе бидат издвоени за стипендирање на студентите.

Таа нагласи дека ВМРО-ДПМНЕ исто така се обврзува и на обезбедување на услови за вработување на повеќе од 50.000 млади за време на целиот мандат, но и ослободување од данок на личен доход за млади до 29 години кои остваруваат годишни приходи до 6.000 евра како и месечна финансиска поддршка за компаниите кои ќе вработат млади до 29 години.

Коронавирус