четврток, 26. ноември 2020. Вести денес: 172
Во живо

Натпартиски протест за одбрана на црвените линии кои се последниот бедем на нашиот идентитет

home Вести

Силјановска Давкова: Топло му препорачувам на Уставниот суд да побара пријателско мислење од Венецијанска Комисија

Силјановска Давкова: Топло му препорачувам на Уставниот суд да побара пријателско мислење од Венецијанска Комисија

Проф. Д-р. Гордана Силјановска Давкова денеска гостуваше на емисија „Што не е јасно“ порача до Уставниот суд да побара мислење од Венецијанската Комисија за оваа иницијатива за автентично толкување. Топло му препорачувам на Уставниот суд да посегне по барање на„ amicus curiae brief“ односно пријателско мислење од Венецијанска Комисија вообичаено за Уставните судови на државите членки на Советот на Европа впрочем на линија на нашата европеизација, истакна Силјановска Давкова.

Силјановска Давкова додаде дека очекува по новата методологија за мерење на нашиот напредок токму Венецијанската Комисија како најпрестижно правно тело да има можност да врши контрола врз земјите кои што очекуваат почеток на преговори, а потоа и да се разговара за членството.

Коронавирус