среда, 20. јануари 2021. Вести денес: 169
home Вести

Силјановска Давкова: Името е неразделен дел од државниот субјективитет

Силјановска Давкова: Името е неразделен дел од државниот субјективитет

Професорката Гордана Силјановска Давкова во претседателската дебата на телевизија Телма во емисијата Топ Тема истакна дека името на една држава во меѓународното право е неразделив дел од државно-правниот субјективитет.

Таа посочува дека правото на самоопределување го вклучува во себе правото на име.

-Во меѓународното право името е неразделив дел од  државно-правниот субјективитет. И правото на самоопределување е загарантирано во актот за заштита, конвенцијата за заштита на граѓанските и политичките права, токму го потенцира тој елемент, така името, правото на самоопределување во себе вклучува право на име, на знаме, на химна, Устав. Впрочем и во 2011 година во Хаг ова беше потенцирано најјасно од судијата Крафорт, дека никој не може на една земја какво име ќе има, какво знаме ќе има и го даде примерот дури со Литванија дека и полската химна почнува со О’ Литванијо, па нема никаков проблем, вели професорката Гордана Силјановска Давкова.

 

Коронавирус