вторник, 26. октомври 2021. Вести денес: 0
home Вести

Што ќе направат надлежните со малата депонија со линдан во кругот на фабриката Охис?

Што ќе направат надлежните со малата депонија со линдан во кругот на фабриката Охис?

Во рамки на активностите за подигнување на јавната свест Македонско еколошко друштво во координација со Министерството за животна средина и просторно планирање преку Канцеларијата за POPs организира работилница за координација меѓу надлежните институции во однос на процесот за отстранување на малата депонија со линдан во кругот на фабриката Охис во Скопје.

Работилница што ќе се одржи денеска во Скопје е организирана во рамки на повеќегодишниот проект „Отстранување на техничките и економските бариери за започнување на ремедијацијата на локациите контаминирани со α-HCH, β-HCH и линдан во ОХИС, 100122“. Проектот е координиран од Канцеларијата за неразградливи органски загадувачи (POPs) на МЖСПП, финансиран е од Глобалниот еколошки фонд (GEF), а имплементацијата е преку УНИДО (United Nations Industrial Development Organization).

Главната цел на овој долгогодишен проект, е во следниот период да се спроведе отстранување на депонираниот линдан од една од двете постоечки депонии кои се наѓаат во фабриката ОХИС.

Македонското еколошко друштво е носител на активностите за подигнување на јавната свест, во координација со Канцеларијата за неразградливи органски загадувачи (POPs) на Министерството за животна средина и просторно планирање.

Остранувањето на линданот се очекува да отпочне до крај на годинава.

Најнови вести

Локални избори 2021