четврток, 24. јуни 2021. Вести денес: 0
home Вести

Шамбевски: На студентите да им се рефундираат парите што ги платија лани за станарина во студентските домови

Шамбевски: На студентите да им се рефундираат парите што ги платија лани за станарина во студентските домови

Во март 2020-та година станарите од студентските домови од скромниот студентски буџет одвоија средства за плаќање на станарина за сместување во студентските домови. Во истиот тој март 2020 заради пандемијата предизвикана од вирусот корона и одлуките кои ги донесе владата студентите мораа да ги напуштат студентските домови како мерка за превенција. Притоа им беше ветено дека средствата што ги уплатиле ќе им бидат рефундирани, ова денеска преку изјава за медиумите го истакна Борис Шамбевски од ВМРО-ДПМНЕ.

-Денес, во февруари 2021-та година, 11 месеци подоцна, средствата се уште не им се вратени. Неколку пати студентите бараа средствата да им бидат рефундирани, но иако им беше ветувано, тоа до денес не се случи. Нам ни останува прашањето: Ако менаџментот на студентските домови не успева да обезбеди топла вода и греење, ако енергенси за затоплување, откако ние региравме, обезбедуваат од донации, ако немаат пари да им ги рефундираат на студентите веќе уплатените средства, тогаш реално се поставува прашањето каде се средствата? Дали можеби се вложија за подобрување на условите во студентските домови ? Студентите велат НЕ. Дали се изгради ветениот студентскиот град ? Ние не можеме да го најдеме каде е. Можеби ќе треба обвинителството да се распраша каде се средствата, вели Шамбевски.

Тој додава дека за овие прашања директоре бараме и одговори и одговорност! А на студентите, вратете им ги парите, како знаете и умеете.

ЕУРО 2020

Македонија