сабота, 23. септември 2023. Вести денес: 53
home Вести

Серија земјотреси вечерва во југоисточна Македонија

Серија земјотреси вечерва во југоисточна Македонија

Серија од четири земјотреси се почуствуваа во југоисточна Македонија во периодот од 23 до 24 часот вечерва. Епицентарот на земјотресите се во соседна Грција 15 до 20 километри од Дојран во областа на Кукуш.

Првиот земјотрес е почуствуван во 23 и 13 со јачина од 4 степени по рихтер кој најмногу го почуствуваа жителите на Гевгелија, Дојран, Богданци и Струмица.

Во следните шест минути беа почуствувани уште два земјотреси со јачина од 3,7 и 3,2 степени. Последниот земјотрес со епицентар во Кукуш е почуствуван во 24 часот со јачина од 3,6 степени