понеделник, 28. ноември 2022. Вести денес: 159
home Вести

Селмани: Секој еден Македонец треба да го научи албанскиот јазик (ВИДЕО)

Селмани: Секој еден Македонец треба да го научи албанскиот јазик (ВИДЕО)

Ние Aлбанците треба да бараме, претседателот, актуелниот премиер како и секој граѓанин Mакедонец кој комуницира со граѓаните Aлбанци да го учи албанскиот јазик, изјави во емисијата ”ZIGZAG” на Art Channel универзитетскиот професор Башким Селмани.

– Бившиот претседател или актуелниот претседател кој за среќа или несреќа беше избран и со гласовите на граѓаните албанци. Сега со кое право тој иницира да го успори законот за едно природно право кое нас ни припаѓало и ни припаѓа, ние зборуваме албански, само што сега треба да зборуваат и институциите,  и ова е суштинскиот проблем. Затоа ние треба да бараме во иднина и претседателот и актуелниот премиер треба да го научи албанскиот јазик. Тие кога ќе дојдат на 20% од албанските територии треба да го научат албанскиот јазик и ние треба да бараме секој македонец кој комуницира со граѓаните албанци исто така да го учи албанскиот јазик, рече Селмани.

Најнови вести

Коронавирус