вторник, 29. ноември 2022. Вести денес: 44
home Вести

Селектирањето отпад ќе влезе во законска рамка

Селектирањето отпад ќе влезе во законска рамка

Од Владата до Собранието во најкус можен рок ќе бидат испратен сет од шест нови закони за управување со отпадот со кои целосно ќе се имплементираат принципите на циркуларна економија во утврдувањето со отпадот.

– Ќе се зајакнат обврските на производителите и на колективните произведувачи како и општините за да го обезбедат потребното селектирање на отпадот. Воведена е хиерархија во постапувањето со отпадот, утврдување на статус на секундарните суровини и укинување на статусот на отпад за производи кои можат да се рекористат, да се рециклираат и да се преработуваат со цел да не завршуваат на депониите – истакна министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини.

Исто така, воведена е и финансиска одговорност за производителите на пакување, батерии и акумулатори за електричен и електронски отпад, како и сосема нови текови на отпад за искористените возила, потоа отпадните масла, отпадот од гума и оној од текстил.

– Предвидена е и забрана за пластични кеси, еколошки дизајн на пакувањата и можности за ослободување и стимулација на повратна амбалажа – рече Нуредини.

Коронавирус