среда, 28. септември 2022. Вести денес: 182
home Вести

Селами: Секој обид за манипулација со пописот е кривично дело казниво со затвор

Селами: Секој обид за манипулација со пописот е кривично дело казниво со затвор

Заменик директорот на Државниот завод за статистика, Илми Селами, поканет во вечерашното издание на емисијата „200“, изјави дека секој обид за манипулација со пописот е прекршување, односно кривично дело за кое се предвидува затвор од најмалку 3 години.

-Ако влезете со IP адреса, наводно од странство, но од Република Северна Македонија, сте сториле кривично дело, кривично дело што е казниво со затвор не е помалку од три години. Минимум што можете да лежите во затвор е три години или повеќе. Секое кривично дело е лесно да се изврши, дури и најтешките кривични дела се лесни за извршување, но секое носи последици за сторените дела, вели Селами.

Вели дека апликацијата и софтверот се изградени на таков начин што се запишува секое движење, секој допир однадвор и се реистрира од која адреса, од каде и многу е лесно тогаш да се открие кој го сторил тоа.

Коронавирус