вторник, 22. јуни 2021. Вести денес: 139
home Вести

Секторот култура е длабоко погоден: Сојузот на фолклорни ансамбли на Македонија бара помош од Министерството за култура

Секторот култура е длабоко погоден: Сојузот на фолклорни ансамбли на Македонија бара помош од Министерството за култура

Во име на сите 40 членки (фоклорни ансамбли и фестивали), но и во име на сите фолклорни ансамбли кои функционираат во нашата држава, кои очекуваме да се приклучат кон оваа наша инцијатива, бараме финансиска помош од министерството за култура, вели Антонијо Димитровски, претседател на Сојузот на фолклорни ансамби на Македонија.

-Поради актуелната ситуација со вирусот КОВИД 19, секторот култура е длабоко погоден, а воедно со тоа во огромен дел е отежнато функционирањето на фоклорните ансамбли, а се доведува во прашање и нивното опстојување. Заради тоа доставуваме неколку барања, кои се надевам ќе наидат на ваше одобрување и со истите ќе се надминат дел од проблемите со кои се соочуваат ансамблите, вели тој.

Од Министерството тие бараат:

ЕУРО 2020

Македонија