петок, 30. септември 2022. Вести денес: 0
home Вести

Се вплеткува ли МО во сопствените лаги во врска со началникот Василевски?

Се вплеткува ли МО во сопствените лаги во врска со началникот Василевски?

Зошто УБК вршела проверки на воено лице кога тоа се коси со Законот за класифицирани информации и дали станува збор да се изигра законот како би се покрило спорно поставување на овластено лице во тајните служби, се прашањата кои се обиде да ги наметне емисијата „Несомнено“ во врска со назначувањето на полковникот Горан Василевски како прв човек на военото разузнавање.

Во членот 50 од Законот за класифицирани информации е точно наведено кој ги врши овие проверки. Таму пишува дека МВР ги врши безбедносните проверки а таму се исклучени службите на Министерството за одбрана. Овие проверки ги врши исклучиво Воената служба за безбедност и разузнавање а како потврда ова го пишува и на официјалната страница на дирекцијата за безбедност на класифицирани информации.

Раководителот на военото разузнавање потпишува барање со кое на дирекцијата бара да се издаде сертификат, а во овој случај полковникот Василевски си има потпишано барање за кое на самиот себе од дирекцијата за класифицирани информации бара да му се издаде безбедносен сертификат, вели „Несомнено“.

Процедурата налага Василевски да поднесе барање до Военото разузнавање во кое треба да се направат сите проверки па со ново барање до Дирекцијата за класифицирани информации каде ќе му биде одобрен тој безбедносен сертификат. Оттука нејасно е како министерката за одбрана иако спротивно на сите процедури го назначува Василевски на таа позиција иако тој нема поминато безбедносна проверка од военото разузнавање.

УБК во ниту еден случај не може да врши безбедноста проверка на воени лица зошто таа е исклучителна надлежна само за цивилните лица, па дури и да го направила тоа не е јасно според кој закон и кој против УБК ги направила овие проверки.

Ваквите информации до кои дојде „Несомнено“ се јасен доказ дека процедурата за назначување на Василевски е грубо прекршена. Одговорност треба да преземе и министерката Шекеринска поради ваквото назначување надвор од сите законски норми и правила.

Најнови вести

Коронавирус