среда, 27. октомври 2021. Вести денес: 214
home Вести

Се празнува Св. Јован Крстител: За многу години!

Се празнува Св. Јован Крстител: За многу години!

Денеска е Собор на св. Јован Крстител.

Свети Јован Крстител го претскажал Христовото доаѓање и го крстил Исус Христос во реката Јордан.

Свети Јован, според преданијата, живеел едноставен и аскетски живот, хранејќи се со инсекти и мед од диви пчели, а се облекувал во наметки од влакно од камила. Во реката Јордан го крштевал секој кој ќе се покаел.

Отсечена му е главата по налог на римскиот управител, Ирод Антипе во време на проектератот над Палестина.

Верниците многу често го даваат името Јован на своите деца и кај православните и кај католиците. Православните слават и куќна слава Свети Јован, а католиците најчесто слават именден.

Уште од првите векови Црквата утврдила овој ангел во тело да се прославува веднаш после празникот Богојаавление. Тоа е затоа што неговата главна служба, неговото главно дело, се состоеше во подготвувањето на народот за доаѓањето на Помазаникот Исус.

Така, иако свети Јован Претеча и Крстител се прославува на неколку пати во текот на годината, неговиот собор т. е. главен празник е на денешен ден.

Локални избори 2021