недела, 17. јануари 2021. Вести денес: 81
home Вести

Се празнува споменот на благодатните чуда што се случуваа на гробот на свети апостол Јован

Се празнува споменот на благодатните чуда што се случуваа на гробот на свети апостол Јован

Споменот на свети Јован Богослов се празнува во месец октомври.

А на денешен ден, 21 мај (8. по стариот календар) уште од првите векови се празнува споменот на благодатните чуда што се случуваа на гробот на свети апостол Јован.

Црковните песни што се пеат на денешен ден се составени во осмиот век од свети Јован Дамаскин и од цариградскиот патријарх Герман.

Коронавирус