понеделник, 25. октомври 2021. Вести денес: 0
home Вести

Се повеќе мерни станици во дефект, случајност или не?

Се повеќе мерни станици во дефект, случајност или не?

Откако се обелодени дека надвор од функција се две мерни станици, на мерното место во Гази Баба и Лисиче поради технички проблеми, пред неколку дена се обелодени дека мерната станица во Велес веќе не работи година дена.

Инаку, мерната станица во Велес, која е сместена во Детската градинка во Тунел, речиси една година не мери ПМ-10 честички, но затоа ги мери другите параметри на загадување на воздухот: како сулфур диоксид, јаглен моноксид и азотни оксиди. Со започнување на грејната сезона, велешани деновиве се жалат на зголемено загадување на воздухот, а поради што имаат отежнато дишење, особено во вечерните и раните утрински часови. По објавувањето дека овие дека мерни станици не работат, се уште нема соопштение дали дефектот е поправен и зошто не работат.

Зошто токму мерните станици во овие најзагадени општини не работат? Дали тоа е случајност или пак власта сака да ја сокрие загаденоста во овие општини. Граѓаните се повеќе мислат дека кампањата на СДСМ е базирана само на ветувања за чист воздух. Токму ветувањето за чист воздух е возможно и да пропадне заедно со другите ветувања што беа за успешна економија, за подобар здравствен систем и подобро образование

Локални избори 2021