сабота, 24. октомври 2020. Вести денес: 81
home Вести

Се повеќе луѓе контра Заев и Пендаровски: ВМРО-Народна партија е против идејата 80 отсто од амбасадорите да бидат вработени во МНР

Се повеќе луѓе контра Заев и Пендаровски: ВМРО-Народна партија е против идејата 80 отсто од амбасадорите да бидат вработени во МНР

ВМРО-Народна партија се спротивставува на идејата за промени во Законот за Надворешни работи со кој законски ќе се бара 80  отсто од амбасадорите да бидат вработени во Министерството за Надворешни работи или т.н. дипломати од кариера.

ВМРО-Народна партија смета дека на тој начин се оневозможува достап до овие значајни места за видни и докажани личности од многу области: писатели, уметници, новинари, доктори, бивши министри па дури и академици.

Наспроти тоа, велат од ВМРО-Народна ќе бидат фаворизирани само вработените во МНР кои пак ќе бидат претставени како експерти, а најголем дел од нив се вработени под партиски клуч.

„Не постои ниту една анализа од која можеме да видиме дека т.н. експерти имаат поуспешни резултати од амбасадорите кои се дојдени од други сфери. ВМРО-Народна партија стравува дека на овој начин МНР ќе почне да наликува на една секта, недопирлива и затворена за надворешниот свет. Затоа, ВМРО-Народна партија смета дека овие измени на Законот за Надворешни работи не треба да бидат прифатени“, наведуваат од политичката партија партија преку соопштение.

Коронавирус