понеделник, 18. октомври 2021. Вести денес: 153
home Вести

Се подготвува ли некој за „револуции“ во опозиција: Со закон намалени глобите за протести?!

Се подготвува ли некој за „револуции“ во опозиција: Со закон намалени глобите за протести?!

Се подготвува ли некој за протести во опозиција? Кон ова прашање наведува информацијата дека попладнето со седум гласа „за“ собраниската Комисијата за одбрана и безбедност на денешната седница го прифати Предлог-законот за изменување на Законот за јавни собири. Негова цел, тврдат, е усогласување на овој Закон со Законот за прекршоци во сферата на изрекување на глобата.

Државниот секретар во Министерството за внатрешни работи Магдалена Несторовска образложувајќи го Предлог-законот појасни дека измените што треба Парламентот да ги усвои значат намалување на износот на глобите за физичките лица и усогласување на глобите за правните и одговорните лица во правните лица (мали, микро, средни и макро трговци) кои нема да ги почитуваат одредбите на Законот што се однесуваат на организирање на јавните собири.

Следно, појасни Несторовска, е укинување на членот кој е поврзан со издавањето на платниот налог, затоа што, како што наведе, повеќе платен налог нема да се издава. Истовремено, со предложениот закон ќе се врши интервенција во однос на името на државата со цел имплементација на Уставните амандмани XXXIII – XXXVI и Уставниот закон за спроведување на Уставните амандмани.

Овој Предлог-закон не предизвикувал финансиски импликации врз Буџетот на државата, тврдат предлагачите на законот.

Локални избори 2021