среда, 7. декември 2022. Вести денес: 28
home Вести

Се одржаа традиционалните „Странчинарски игри“ во Мокриево

Древниот обичај налагал да ја посетат секоја куќа, а собраните подароци и храна ги делеле на сиромашните. Во денешно време сета храна што странчинарите ја собираат низ селото на крај се собира на едно место и од неа се подготвува голема гозба со качамак и колбаси за сите учесници и присутни гости.
Се одржаа традиционалните „Странчинарски игри“ во Мокриево

Во селото Мокриево, во општина Ново Село, се одржаа традиционалните „Странчинарски игри“. Почетокот беше означен со палењето на големите маалски огнови, кои го симболизираат новото сонце што треба да изгрее и да ги осветлува луѓето во новата година.

На местото каде што се палат огновите доаѓаат и странчинарите. Тие со тропањето на нивните ѕвонци и страшните маски треба да ги истераат лошите сили, а потоа тргнуваат во меѓусебна борба со таканаречените кал’чки за поделба на селото, по што почнуваат со просење по куќите.

Древниот обичај налагал да ја посетат секоја куќа, а собраните подароци и храна ги делеле на сиромашните. Во денешно време сета храна што странчинарите ја собираат низ селото на крај се собира на едно место и од неа се подготвува голема гозба со качамак и колбаси за сите учесници и присутни гости.

На годинашниве игри учествуваат карневалски групи од Петрич (Бугарија), од селото Ратево (Берово) и локални групи. Тие денес продефилираа во центарот на селото.

Qatar 2022