недела, 24. септември 2023. Вести денес: 17
home Вести

Само 250.000 Македонци излегле на референдум: Како и да гласи нивната одлука, таа е нелегитимна!

Само 250.000 Македонци излегле на референдум: Како и да гласи нивната одлука, таа е нелегитимна!

Најмал број од граѓаните кои денес излегоа на референдум се Македонци. Останатите се од другите етнички заедници.

Денешниот референдум е неуспешен бидејќи не излегоа доволен број на гласачи за да биде постигнат цензус. Само  34,09 отсто од гласачите излегоа на денешниот референдум.

Од нив, само 250.000 етнички Македонци излегле на гласање, останатите се одлучиле на бојкот.

Бидејќи одлуката е донесена од недоволен број на граѓани, односно со малку и недоволно гласови, одлуката која е донесена, каква и да е, нема никаков легитимитет.