среда, 29. март 2023. Вести денес: 145
home Вести

Ристески: Нема да дозволиме власта да продолжи да ужива во комфор и црвени теписи, а земјоделецот да се дави во пот и солзи

Ристески: Нема да дозволиме власта да продолжи да ужива во комфор и црвени теписи, а земјоделецот да се дави во пот и солзи

Земјоделците повторно ќе бидат на удар и во 2022 година. Во најважниот програмски документ, предлог на буџет за 2022 година, кој го предлага владата, земјоделците повторно се понижени. Имено, во вака конципираниот буџет, оваа салонска влада ги има тотално заборавено земјоделците кои уште една година ќе останат без помош од власта и премиерот во заминување. Во овој буџет во ниту една ставка нема да најдете ниту едно евро плус кое што ќе оди во насока на зголемување на стандардот на земјоделците и засилување на земјоделските капацитети во Република Македонија, обвини Петар Ристески, пратеник на пратеничка група на ВМРО-ДПМНЕ.

-Тутунарите, лозарите, оризопроизводителите, јаболкарите, сточарите, овоштарите, едвај ќе врзуваат крај со крај, без никаква државна помош, во услови кога го имаме најголемиот буџет во Република Македонија и кога функционерите на СДСМ и на ДУИ константно се богатат. Поради овие причини, пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата, со предложените околу 220 амандмани, ќе побара од владината коалиција целосно да се рекомпонира делот од буџетот кој што е наменет за поддршка на земјоделството во државата. Не може повеќе да има милијарди и милијарди евра за набавка на мебел, луксузни возила за функционерите, партиски вработувања, договорни услуги и разни трансфери, а да нема за навремена исплата на субвенции, за набавка на современа земјоделска механизација, за зголемување на земјоделските капацитети и за потенцијална исплата на евентуални штети кои би им се случиле, истакна Ристески.

Тој порача:

„Нема да дозволиме власта да продолжи да ужива во комфор и црвени теписи, а земјоделецот да се дави во пот и солзи.

За таа цел, ги повикуваме пратениците од коалицијата СДСМ и ДУИ да се вразумат, за миг да заборават на тендерите и личните удопства, и да му помогнат на напатениот македонски земјоделец и сточар кој што во изминативе 5 години го донесоа до питачки стап“.