сабота, 27. ноември 2021. Вести денес: 3
home Вести

Република: Со што се испофали Владата – EК во едно зборче напиша „Мacedonian“

Република: Со што се испофали Владата – EК во едно зборче напиша „Мacedonian“

Во предлог преговарачката рамка за ЕК во еден збор се споменува зборот „Macedonian“ дека во догледно време треба да се преведе законодаството на Унијата.

За македонската страна ова претставува потврда дека јазикот се признава од страна на Европската Комисија, но официјален јазик на ЕУ ќе може да стане само откако Северна Македонија ќе стане полноправна членка на Унијата, како што предвидуваат повелбите на Унијата.

Коронавирус