понеделник, 25. септември 2023. Вести денес: 64
home Вести

Референдум: Денеска се изјасниле само 13.7 отсто од оние кои го оствариле своето право на глас на изборите во 2016 година

Референдум: Денеска се изјасниле само 13.7 отсто од оние кои го оствариле своето право на глас на изборите во 2016 година

Денешниот ден донесе слаба излезеност на оние кои денеска имаа можност да го остварат своето право на глас на референдумот.

Слаба излезеност имаше и кај македонската дијаспора, но и кај затворениците и болните и изнемоштени граѓани.

Најголема е разликата кај дијаспората – 17.200 граѓани гласале на изборите, но денеска не се појавиле на избирачките места. Кај болните и изнемоштени лица разликата е околу 6500 гласа.

2016 година:

Болни и изнемоштени 8.000

Дијаспора: 20.000

Затвореници: 2.000

Вкупно пријавени за гласање 30.000 од кои своето право на глас го искористиле 22.000

2018 година:

Болни и изнемоштени 1.500

Дијаспора: 2.800

Затвореници: 1.700

Вкупно пријавени за гласање 5.500 од кои своето право на глас го искористиле околу 3.000

Разликата на оние кои гласале во 2016 година и оние кои се изјасниле на референдумот е огромна, односно денеска се изјасниле само 13.7 отсто од оние кои го оствариле своето право на глас на изборите во 2016 година.