понеделник, 25. октомври 2021. Вести денес: 0
home Вести

Разузнавачите во АНБ допрва на полиграф и тест за интегритет

Разузнавачите во АНБ допрва на полиграф и тест за интегритет

Директорот на Агенцијата за национална безбедност Виктор Димовски тврди дека сè е чисто како солза при селекцијата на кандидатите за новата Агенција за национална безбедност, како реформирано тело од Управата за безбедност и контраразузнавање, која замина во историјата.

Тој категорично ги отфрла обвинувањата на опозицијата дека процесот бил компромитиран од почеток и дека, наводно, се основал на субјективни па дури и политички критериуми. Сепак, признава дека при селекцијата на кандидатите не бил спроведен тестот за интегритет, ниту предвидениот полиграфски тест. Причините биле од техничка природа – немало време. Тие два теста било одлучено да се направат во наредниот период по формирањето на АНБ.

Процесот на селекција се одвивал во две етапи. Првата завршила на 30 август, кога била селектирана потребната бројка вработени, а дополнително останала бројка од околу 10-ина проценти, за кои Комисијата оценила дека се потребни дополнителни проверки.

„Во работењето на Комисијата беше констатирано дека постојат тешкотии две одредби од Законот целосно и навремено да се имплементираат. Првата се однесува за спроведување на тестот за интегритет, а втората за спроведување на полиграфското тестирање. Со оглед на практичната неможност овие одредби да се имплементираат, а тие се и дел од редовното работење на АНБ, Комисијата донесе одлука да препорача раководството на АНБ имплементацијата на овие активности да ја има како приоритетна задача во наредниот период“, информира директорот на АНБ, Димовски.

За сите примени кандидати се направила позитивна листа која едногласно е усвоена и потпишана од собраниската комисија која го вршеше набљудувањето и приемот на кандидатите. Сè минало без проблем. Потпис ставил и Трајчо Димов, кој подоцна си поднесе оставка од Комисијата за селекција. Проблемите и вревата во јавноста се јавиле кога се направиле дополнителни проверки за одредени лица кои на крајот не успеале да го минат филтерот. Дел од нив, според информациите, немале безбедносни сертификати, кај дел е утврден и судир на интереси.

Целиот текст може да го прочитате ТУКА

Локални избори 2021