среда, 31. мај 2023. Вести денес: 51
home Вести

Разговори за трет мобилен оператор во Македонија

Разговори за трет мобилен оператор во Македонија

Создавањето услови за трет мобилен оператор во Македонија и искуствата на Турција во оваа област, биле тема на денешната средба на македонскиот министер за информатичко општество и администрација Дамјан Манчевски со турскиот министер за транспорт, морепловство и комуникации Ахмет Арслан.

На средбата со Арслан, одржана во тек на Светскиот мобилен конгрес во Барселона, Манчевски ги презентирал заложбите на МИОА во делот на дигитализацијата на администрацијата, зголемување на бројот на е-услуги и подготовката на оперативниот план за широкопојасен интернет.

Министерот Манчевски учествува на Светскиот мобилен конгрес со цел разговори за создавање услови за трет мобилен оператор во Македонија, како единствена држава во Европа со помалку од три оператори, соопшти Министерството за информатичко општество и администрација на РМ.