вторник, 6. декември 2022. Вести денес: 142
Во живо

Свечена конференција по повод 25 години ОК на ВМРО-ДПМНЕ Ѓорче Петров

home Вести

Ранливите групи, бремените и над 60 години да се ослободат од работа

Ранливите групи, бремените и над 60 години да се ослободат од работа

Министерството за труд и социјална политика ги повикува работодавачите, негователите и воспитувачите во градинките, вработените во Центрите за социјална работа, во Црвениот крст да ги почитуваат препораките од Министерството за здравство, за заштита на здравјето и превенирање на последиците од топлотните бранови кои следуваат.

Оваа препорака доаѓа по најавата дека целата територија на нашата држава ќе биде зафатена со температури од портокалова (алертна) фаза денес и утре.

Ослободување од работните обврски на најранливите групи на населението, вклучувајќи ги бремените жени и лицата на возраст над 60 години, во установите за згрижување на децата (градинки) да не се практикуваат физички активности и да не се изнесуваат децата на отворено во периодот од 11 до 17 часот, единиците на локалната самоуправа, Црвениот крст и Центрите за социјални работи во регионите зафатени со топлотниот бран да имаат поактивен пристап и да пружат помош на осамени, стари и изнемоштени лица и бездомници.

Со оглед на фактот дека одредени ризични производни и технолошки процеси може да претставуваат дополнителен ризик по здравјето на изложените работници, се потсетуваат работодавците на обврската за почитување на законските прописи од оваа област, порачуваат од МТСП.

Qatar 2022